Extérieur village.JPG

The Fallen Church

2021 - International competition for Reuse Italy

 

The Fallen Church was a project made for an international design competition organized by Reuse Italy. The subject was to renovate the Romanesque church of Grottol into a concert hall.

Elevation.png

3rd floor

2nd floor

Grand Concert Hall

Technical area

Office

Lodges

Grand staircase

Plan.png

Auditorium

Grand Concert Hall

Lodges

Main entrance

Terrace

Multifounctional area

The Light is our starting point for creating harmony between ancient ruins and modern renovation. Designed as an independent part, this renovation does not aim to erase the ruins but rather to highlight the past architecture.

In order to achieve a subtle balance between these two parts, our renovation and ruins are equally valued.

Hall - Midi.JPG
Hall - Midi.JPG

Inside the building, space is arranged to take maximum advantage of the sun exposure. The window-blind main concert hall faces east, where the sunlight is least important, while public areas face south-west, for optimal natural light.

In addition, the central area has an exceptional view on the Grottole surroundings.

Hall - Midi.JPG

Inside the building, space is arranged to take maximum advantage of the sun exposure. The window-blind main concert hall faces east, where the sunlight is least important, while public areas face south-west, for optimal natural light.

In addition, the central area has an exceptional view on the Grottole surroundings.

To ensure a unified whole, the renovation is structured around a perforated outer shell. The created pattern is a graphic reinterpretation of ancient stained glass windows.

Illustration_sans_titre.png

STAINED GLASS

PATTERN.png

PATTERN

On the village side, this envelope sumptuously illuminates the ruins, while on the valley side, it protects the building from the strong heat imposed by the Mediterranean climate, and creates an indoor changing play of lights and shadows throughout the year.

The light links the two eras, blending the two architectures and inviting future visitors to question ands discover the place.

Inside the building, materials and shapes are designed to contrast with the ruins. Our project contains two concert and projection halls with a total capacity of 142 people.

The central space has been designed for several activities. This multifunctional area serves as a café, but also as an exhibition and conference center. It can host vernissages and concerts for punctual events.

Light also plays an important role in the main concert hall. On the ceiling, the same pattern as outside illuminates the room before and after each performance. It also improves the acoustics of the venue.

On the floor, lights smoothly illuminates the space through the glass armrests of each seat.

SALLE.JPG